Sağlık

Kalça proteziyle ‘ağrısız’ yürüyüş!

En büyük eklem dokularımızdan biri olan kalça eklemi, vücudumuzun uyum içinde hareket etmesinde önemli rol oynar; Tüm yükümüzü taşır ve rahat yürümemizi, oturmamızı ve ayakta durmamızı sağlar. Bu görevini o kadar başarılı bir şekilde yerine getiriyor ki, bir gün ağrı nedeniyle yardım almadan oturamayacak, kalkamayacak, yürüyemeyecek, hatta giyinemeyecek hale gelinceye kadar çoğu zaman değerini anlayamıyoruz. Artrit, kırık ve çıkıklar, romatizmal hastalıklar gibi sağlık sorunlarında sıklıkla karşılaşılan bu şikayetler kişinin günlük yaşamını bozabilmektedir. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu sorunlar ‘kalça protezi ameliyatı’ ile çözülebilmektedir. Ameliyat sonrası kalça bölgesindeki ağrılar ortadan kalkarken aynı zamanda topallama, bacak kısalığı veya topallama gibi sorunlar da çözülebilmektedir. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş,Kalça protezi ameliyatının hastaların özgürce ve ağrısız hareket etmelerine olanak sağladığına dikkat çeken,   “Hastalarımız kasık ağrısı, yürümede zorluk, topallama ya da topallama şikayetleriyle bize başvuruyor. Şiddetli ağrı ve yürüme güçlüğü nedeniyle fiziksel aktivitelerinin ciddi şekilde kısıtlandığından yakınıyorlar. Kalça protezi hastaların özgür ve ağrısız hareket etmesini sağlayan bir yöntemdir. “Kalça protezi ile ağrıları giderilen hastalarımız günlük hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam ederek planlarını gerçekleştirme şansına sahip oluyorlar” diyor. ortopedi ve travmatoloji uzmanı  Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, Kalça protezi ameliyatıyla ilgili en sık sorulan soruları yanıtladı; Değerli teklifler ve uyarılarda bulundu.

  • Kalça protezi ne zaman devreye giriyor?

Kalça protezi; Hasarlı kalça ekleminin yerine kullanılan metalik, hareketli ve kalıcı bir implant olarak tanımlanır. Hastanın yapamadığı veya yapmakta zorlandığı kalça hareketlerini eski haline getiren, ağrısız ve aksamadan yürümeyi sağlayan kalça protezi, ileri yaşlarda görülen kireçlenmeler nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun dışında doğuştan eklem problemleri olan, kalça çıkığı ve büyüme plakası kayması gibi çocukluk çağı hastalıklarının sekelleri olan, kaza ve düşme gibi travmalar sonrası oluşan eklem hasarları, romatizmal hastalıklar, tümörler, ileri yaşlarda kalça kırıkları olan hastalarda kalça protezi tedavisi tercih edilmektedir. kan akışı sorunları sonrası yaşlar ve kemik nekrozu. yapılıyor.

  • Protez yaptırmanın yaş sınırı var mı?

Kalça protezi 18 yaşını doldurmuş her hastaya uygulanabilmektedir. Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, “Geleneksel yaklaşımda hastaların ihtiyaç duysalar bile kalça protezi ameliyatı için en az 60 yaşında olmaları bekleniyordu. Ancak modern yaklaşımda kalça protezi, kemik gelişimi tamamlandıktan sonra, yani ortalama 18-19 yaş sonrasında, ihtiyaç duyan her yaş grubuna yapılabilmektedir. “Kalça protezi ameliyatı ile hastaların en üretken olduğu 30-60 yaşları arasında hareket kısıtlılığına ve iş gücü kaybına neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabiliyoruz” diyor.

  • Kalça protezi kimlere uygun değildir?

Vücudunda enfeksiyon bulunan veya enfeksiyon şüphesi olan ya da onkolojik tedavi gören hastalara kalça protezi uygulanmaz. Ağrısız yürüyüşler hedeflendiğinden yatalak hastalara kalça protezi ameliyatı önerilmemektedir.

  • Kalça protezi çeşitleri nelerdir?

Kalça protezleri temel olarak ‘yarım’ ve ‘tam’ olmak üzere iki gruba ayrılır. Kalça kırıklarında yarım veya total protez uygulanırken, kireçlenme varlığında total kalça protezi kullanılır. Total protezlerin hastaya göre alt tipleri olduğundan hastanın anatomisine en uygun protezin kullanılması ameliyatın başarısını arttırır.

  • Kalça protezinin ömrü ne kadardır?

Kalça protezinin ömrü hastanın yaşına göre belirlenir. Doğru şekilde yapılan total kalça protezi 40 yaş üstü hastalarda ömür boyu sorun yaratmaz. Çok erken yaşlarda uygulanan total kalça protezlerinde yıllar içinde ağrı ve yetersizlik oluşursa protez yenisi ile değiştirilebilir.

  • Kalça protezi ameliyatı nasıl yapılır?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Kalça protezi ameliyatının genel veya spinal anestezi altında yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, ameliyatın detaylarını şöyle anlatıyor: “Ameliyat öncesi kan ve idrar tahlilleri yapılıyor. Ameliyattan önce hastalarda enfeksiyon varlığı dışlanmalıdır. Hasarlı ekleme cerrahi olarak ulaşılır ve hasarlı alanlar çıkarılır. Gerekli ölçümler yapılarak açılar hesaplanır. İnsan anatomisine en uygun kalça implantları seçilerek yeni bir kalça eklemi oluşturulur. “Hastalar ameliyatın ertesi günü yardımlı veya yardımsız yürüyebiliyor ve genellikle üç gün sonra hastaneden taburcu oluyorlar.”

  • Ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat sonrasında hastaya ilk bir ay dikkatli ve denetimli bir yaşam önerilir. Belirtilen egzersizleri yapmak ve bazı yasaklı hareketlerden kaçınmak dışında önemli bir kısıtlamaya gerek yoktur. Doç. Prof. Dr., dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin ameliyat sonrasında hastanın düşmemesi olduğunu vurguladı. Dr. Mirza Zafer Dağtaş,   “Ayağınızı kaybedip düz zeminde düşmek ya da merdivenden düşmek gibi travmatik durumlarda protez kalça ekleminden çıkabilir ya da protez etrafındaki kemikler kırılabilir. “Düşmeyi önlemek için dikkatli olmak, acele etmemek, kaygan ve az aydınlatılmış ortamlardan uzak durmak gerekiyor” diyor.

  • Hastalar günlük hayatlarına ne zaman dönebilirler?

Hastalar ameliyatın ertesi günü yürümeye başlar; Kendi başlarına yataktan kalkıp tuvalete gidebilirler. Ancak ameliyattan sonra uzun yürüyüşler yapmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak veya tek başına araç kullanmak için bir ay beklemek gerekir.

 

“84 yaşındayım, kimseye ihtiyaç duymadan yürüyorum”

Her yaştan hastaya uygulanabilen kalça protezi ameliyatıyla sağlığına kavuşan hastalardan biri de artrit nedeniyle yıllardır yürümede zorluk çeken 84 yaşındaki bir hasta. Nasuki Haluk Ergun . Yataktan tek başıma kalkmanın, banyoya gitmenin, yürümenin ve hareket etmenin vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Nasuki Haluk Ergun, “Hayatımın sonuna kadar kimseye ihtiyaç duymadan yaşamak istiyorum. “Ayrıca kalça protezi ameliyatı sayesinde seyahate çıkmak gibi tüm hayallerimi gerçekleştirebiliyorum” diyor.

Ameliyat öncesinde sol kalçasındaki ağrı nedeniyle rahat yürüyemeyen ve tek başına ayakkabı ve çorap giymekte zorlanan Nasuki Haluk Ergun, şunları söyledi: “Ameliyat sonrasında yataktan tek başıma kalkıp yürümeye başladım. Önce bir yürüteç yardımıyla, sonra da kimsenin desteği olmadan. “Kendi başıma kalktım, sandalyeye oturdum, yürüdüm ve hatta tuvalete bile gittim” diyor.

Ergün’ün total kalça protezi ameliyatını kim yaptı? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş Ameliyatın ertesi günü hastanın herhangi bir destek almadan kendi başına hareket edebildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hastamız ameliyat sonrası kendi kendine ayağa kalktı, oturdu ve yürüdü. Sadece kendi kaslarını kullandığı için kas kaybı yaşamıyor ve hayati fonksiyonlarını yerine getirmek için artık kimseye ihtiyaç duymuyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-kizilirmak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu