Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs’ın biteceğine dair işaretler verebilecek seçimlerin ilk turda sonuçlanmaması nedeniyle seçim ortasındaki kararını açıkladı. gösterge faiz oranını değiştirin.
TCMB yüzde 8,5 olan politika faizini değiştirmedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faiz oranını değiştirmedi.
TCMB Para Politikası Kurulu (MPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre haftalık repo faizi yüzde 8,50’de kaldı. Piyasanın değişmesi beklenmezken, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmemesi halinde izlenecek politikalara yönelik de işaretler arandı.
TCMB önceki iki toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmamıştı.
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 22 Haziran’da yapılacak.
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 22 Haziran 2023’te yapılacak.
Görüşmenin ardından yapılan açıklamanın metni şöyle:
“Son dönemde açıklanan ekonomik aktivite verileri tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde olmasına rağmen, jeopolitik riskler ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri devam etmekte ve birbirini izleyen finansal istikrarı tehdit eden koşulların tetiklediği görülmektedir. banka iflasları ortaya çıktı. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik analiz araçları sayesinde başta temel gıda olmak üzere bazı sektörlerde arz kısıtlılığının olumsuz etkileri azaltılsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor. Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımları ve temaslarındaki ayrışma, ülkelerin ortasındaki farklılaşan ekonomik görünüm nedeniyle devam etse de, swap anlaşmaları ve yeni likidite imkanları ile finansal istikrarı önceleyen eşgüdümlü adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracaklarına dair beklentileri yansıtıyor.
Yüzyılın felaketi öncesi öncü göstergeler, 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe göre daha canlı seyrettiğine ve büyüme trendinin yükselişe geçtiğine işaret ediyordu. Mevcut veriler, deprem bölgesindeki ekonomik aktivitenin beklenenden daha hızlı toparlandığını gösterirken, depremin orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisinin olmayacağı netleşiyor. Büyümenin bileşiminde sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek olmakla birlikte, turizmin mevcut süreçlerin istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam ediyor. Ayrıca, yurt içi tüketim talebindeki artışın devam etmesi, yüksek elektrik fiyatları ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf ekonomik aktivite, cari denge istikrarına ilişkin riskleri canlı tutuyor. Mevcut süreçlerdeki istikrarın sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi fiyat istikrarı açısından önemlidir. Kredilerin büyüme hızı ve ekonomik aktivite ile ulaşılan finansal kaynakların hedeflere uygun olarak karşılanması yakından takip edilmektedir. Heyet, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon Stratejisi’nde de belirtildiği üzere, finansal transfer mekanizmasının işleyişini destekleyecek araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liraizasyon hedefleri ile uyumlu hale getirecektir. Kurul, afetin etkilerini en aza indirmek ve gerekli dönüşümü desteklemek için uygun mali koşulların oluşturulmasına öncelik verecek.
Uygulanan bütüncül politikaların pekiştirilmesiyle enflasyonun seviye ve eğilimindeki iyileşme sürmekle birlikte, depremin neden olduğu arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Sanayi üretimindeki ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların desteği deprem sonrası daha da değerli hale geldi. Kurul bu kapsamda siyasi faiz oranının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. 2023 yılının ilk yarısında yaşanan depremin etkileri yakından takip ediliyor.
TCMB, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler ortaya çıkana ve fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda orta vadeli yüzde 5 olan yüzde 5 hedefine ulaşılana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaştırılması amacıyla Liraizasyon Stratejisini tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerindeki kalıcı düşüş yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu yönde etkileyecektir. . Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde sürdürülmesi için uygun bir zemin oluşturulmuş olacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.’
doganhisarajans.xyz