Yeni bir çalışma, Çin’de 1 yaşındaki bir kızın beyninde keşfedilen doğmamış ikizin olağandışı vakasını detaylandırıyor. Bu vaka olağanüstü derecede nadir olmakla birlikte, tıp literatüründe ilk kez rapor edilmiyor. Ayrıntılara git?
Kaynak: https://www.iflscience.com/unborn-twi…
Çin’de akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı.
Şangay’daki Fudan Üniversitesi’ndeki doktorlar, 1 yaşındaki çocuğun kafasında şişlik ve hareket bozukluğu şikayeti ile hastaneye getirildiğini açıkladı. Çocuğun kafasının CT taramaları, beyninin sıkıştırıldığını ve karıncıklarda bulunabilen değerli bir büyümenin neden olduğu bir sıvı birikimi olduğunu gösterdi.
Bunun nedeni doğmamış ikizinin fetüsü çocuğun kafatasının içindeydi!
‘fetiform kitle’ genişlemiş üst uzuvlara ve hatta parmak benzeri çıkıntılara sahip görünüyor.
1 yaşındaki kız çocuğunun geçirdiği ağır ameliyattan sonra nasıl güzelleştiği ise vaka sunumunun çok kısa olması nedeniyle netlik kazanmadı.
Farklı bir olay olsa da bu durum emsalsiz değil. 1982’de yayınlanan bir çalışmada, Londra Hastanesi’ndeki bilim adamları, 6 haftalık bir erkek çocukta 14 santimetre uzunluğunda bir fetüs bulduklarını bildirdiler.
Bu nedenle, “fetüs içinde fetüs” olaylarının, ikiz gebeliğin çok erken evrelerinde, blastokist düzgün ayrılmadığında meydana geldiği düşünülmektedir.
Sonuç olarak, embriyolardan biri oburluğuyla çevrilidir. Diğer ikizin çoğalan hücreleri tarafından çevrelenen embriyo gelişmez, ancak ikizin kan kaynağı sayesinde ‘canlı’ kalır.
Bununla birlikte, bir fetüs içindeki fetal olaylar son derece nadirdir.
En güvenilir rakam, bunların her 500.000 doğumda bir olduğunu gösteriyor, ancak bu sayıya nasıl ulaşıldığı net değil. Çoğu durumda, doğmamış fetüs yaşayan bebeğin vücudunda bulunur. En son vaka çalışması, açık erişim dergisi Neurology’de bildirildi.
elmadaghaber.xyz